A kínai császárfa (Paulownia tomentosa) őshazája, ahogy neve is mutatja, Kína, ahol a természetes előforduláson kívül hatalmas területeket telepítettek be vele. Régebben a mezőgazdasági termelésből élők a területük védelmében telepítették fákat, mivel a fák kiterjedt lombja megóvta a termést a nagy szelektől, illetve a mélyre hatoló gyökérzet segített a talaj megtartását a területen.

A tudományos érdeklődés a császárfa nemzetség iránt 90-es évek közepétől növekedett meg. A kutatásoknak köszönhetően mára már széles körben ismertek és elismertek a császárfa nemzetségbe tartozó fafajok kiváló tulajdonságai, amik miatt egyszer szélesebb körben kezdik telepíteni szerte a világban.

A telepítést nemcsak a fák kedvező tulajdonságai ösztönzik, hanem a császárfa csemete igénytelensége is. A terület kiválasztásánál, a telepítésnél, majd a császárfa gondozása folyamán csak pár fontos dolgot szükséges szem előtt tartani.

Lássuk melyek ezek:

A gyökérzet, és ezzel az egész fa megfelelő növekedéséhez szükséges a laza talaj, ami jó vízáteresztő illetve vízmegtartó tulajdonságokkal rendelkezik. A növényeknek átlagosan 750-800 mm éves csapadékmennyiség a kedvező. Amennyiben a betelepített területen ennél kevesebb lenne a csapadék, érdemes öntözőrendszer kialakítani. Az öntözőrendszert célszerű a talaj adottságaihoz igazítani, így jelentős mennyiségű öntözővizet lehet megspórolni. Nagyobb ültetvények esetében érdemes lehet csepegtető öntözőrendszer kialakítása. Az ültetést követő első két évben ügyelni kell a megfelelő vízmennyiség kijuttatására, mivel a császárfa csemete gyökérzete még nem eléggé kifejlett. Az ültetést követően, a talajmenti fagyok múltával a csemetéket célszerű lemetszeni kb. 5 cm-rel a talajfelszín felett. Ezzel a művelettel gyorsabb növekedésre serkentjük a növényeket.  A csomómentes, egyenes fűrészárunak való faanyag elérése érdekében a érdemes a törzset megtisztítani az oldalhajtásoktól. Erre a legegyszerűbb mód, ha időközönként eltávolítjuk a hónaljhajtásokat, ügyelve arra, hogy a fa kérgét ne sértsük meg.

A császárfa Magyarországon külön növényvédelmi gondoskodást nem igényel, azonban a betelepített területen elő állatok megrághatják a csemetéket. Ez csak ritkán fordul elő, azonban ilyen esetekre felkészülve érdemes lehet vagy az egész területet körülkeríteni, vagy az egyes csemetéket egyesével hálóval védeni.

Tags: