A császárfa nemzetség a Paulowniaceae családba tartozik, és lombhullató fafajokból áll. A főként Kínában őshonos nemzetség tagjait megtalálhatjuk egész Ázsiában. Az fatelepítési projektekben kedveltek a nemzetség tagjai, mivel igen gyorsan növekednek. A nemzetség tagjait már több mint 2600 éve telepítik, elsőként főleg mezőgazdasági területek védelme érdekében. Tudományos szempontból, talán elsőként, egy kínai kutató Zhu Zhao-Hua 1972-ben kezdett el foglalkozni ezzel a nemzetséggel. A kutatásoknak köszönhetően manapság már széles körben ismertek a nemzetség különleges tulajdonságai. A faipar számára kedvező tulajdonságok miatt elkezdtek olyan hibrideket kialakítani, amik jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak, illetve amik még az alapfajoknál is jobb növekedési mutatókkal rendelkeznek.

A fa, ipari és kereskedelmi értéke tehát elsősorban a gyors növekedéséből és kedvező mechanikai tulajdonságaiból származik, azonban a nemzetség tagjai, különösképpen a hibridek (pl. Oxyfa) ennél többre is képesek.

Hatalmas levelei sok tápanyagot tartalmaznak, ezért zöldtrágyaként, vagy akár takarmányként is felhasználhatóak. Mélyre hatoló gyökereivel segíthet az eróziónak illetve a földcsuszamlás veszélyének kitett területek stabilizálásában, továbbá gyors növekedésének köszönhetően egységnyi idő alatt több szén-dioxidot köt meg, mint az őshonos fafajok. Ennek köszönhetően a globális felmelegedés elleni harcban is jó szolgálatot tesznek a császárfa ültetvények.

Általános leírása a császárfa szaporításának:

A császárfa nemzetségbe tartozó alapfajok szaporítása magról történik. A fajok évente rengeteg magot termelnek, ezért is minősítették egyes országokban invazívnak. A császárfa terméses 3-5 cm nagyságú száraz termés. A császárfa virágzása tavasszal esedékes, tehát ez után érdemes felkeresni a fákat, magot gyűjteni. A magokat elvetjük, a palántákat az első évben még érdemes védeni a fagytól.

A császárfa alapfajokból keresztezett hibrideket nem lehet magról szaporítani, mivel a hibridek magjai sterilek. Ez egy nagyon előnyös tulajdonságuk az alapfajokkal szemben, mivel a hibridek esetében nem áll fenn a túlszaporodás veszélye, tehát nem veszélyes a helyi növénytársulásokra.

A steril magok miatt tehát nincs lehetőség a hibridek ilyen módon való szaporításra. Ezért a hibrideket laboratóriumi körülmények között, ún. in vitro módszerrel szaporítják.

 

Tags: