A paulownia tomentosa, kínai császárfa elterjedt az utóbbi időben Magyarországon. A paulownia alapfajnak több változata is létezik, nem csak a császárfa, hanem több klónja is mint pl. Oxyfa, smaragdfa stb.

A  levelei hatalmasak, élénk zöldek, szív alakúak, moholyszőrrel borítottak. Ezek elérhetik az akár 50 cm-t is, de általánosságban 30 cm körül alakul végeleges méretük.

A fák elváltozásai csökkentik a fák kiváló minőségét. A császárfa is sokféle külső hatásnak van kitéve. A betegségei közé tartozhat pl. a görbe törzs, ágak. Ezek esetében a csemete apróbb alsó ágait lekell tördelni, hogy a későbbiekben hosszú, egyenes, görcsmentes törzset kapjunk. Létezik egy egyfajta hullámos növés, ami a fa felületén jelentkezik, ez a fa metszetében jelent majd a későbbiekben elváltozást, ami csökkenti a felhasználhatóság lehetőségét.

A fák elszíneződését különböző penészgombák okozzák. Ekkor a fa befülled, elszíneződik, elkorhad, ezáltal romlik a faanyag minősége.  Korhadás során a fa sejtfalai károsodnak meg. Ez a későbbiekben veszélyt jelenthet a felhasználásnál, hiszen ha pl. a bútoripar használja fel, akkor kevésbé biztonságos polc, szekrény, tartó szerkezetek hasznosítására.  A frissen kivágott fát támadják meg kívülről, majd ha sokáig hagyják szabadon és sokára dolgozzák fel, akkor később a belsejét is elszínezik és megrongálják.  Ezek a fajta gombás fertőzések a császárfa betegségei közé nem sorolhatóak.
Sok esetben általában a fákat a rovarok, bogarak támadják meg és teszik tönkre, szerencsére a császárfa esetében ez a veszély nem áll fenn, ezt a paulownia klónt általában elkerülik a kártevő bogarak, rovarok.  A legártalmasabb bogarak, rovarok a szúféle, a kopogóbogarak, a cincérek és a farontó lepkék.  A császárfa betegségei között nem szerepel a bogár, rovar által rongált betegségek, persze mint mindenben itt is lehet kivétel, de nem jellemző rá.

Sok esetben a fát megtámadhatják akár környezeti hatások, is mint pl. a savas eső, jégeső, kénes eső stb. ezekben az esetekben ez a paulownia klón is sérülhet.

A kész kitermelt faanyagot előbb tárolni majd szárítani kell, mielőtt feldolgoznánk. A későbbiekben a kezelés alatt történő hibákat kezelési hibáknak nevezzük (ami nem a fát megtámadó betegségekből adódik). Amennyiben helytelenül szárítjuk vetemedés következhet be, a fa alakbeli elváltozása.

Császárfa betegségei, védelme

 

Tags: