Jelenleg percenként 35 focipályányi erdőterület tűnik el a földről, ez az, amit kiirtanak. Manapság már nem csak az esőerdők fogyása, hanem már Magyarország erdeinek pusztulása is fenyeget, a hozzánk közel eső országban, Ausztriában már meg is drágult a fűrészáru és a faipari termékek zöme.

Mit lehetne ez ellen tenni? Van egy remek megvalósult ötlet, amit Európában már számos helyen használnak is. Ez nem más, mint az oxyfa. Felmerül a kérdés, mi is lehet ez az oxyfa? Az oxyfa paulownia clon in vitro 112, klónozott fafaj, mely 2007-ben a növényfajta hivatal is bejegyezte.  Európai útlevéllel, minőségi bizonyítvánnyal és kereskedelmi engedéllyel rendelkezik. Az oxyfa bizonyult a legjobb klónnak. Ez egy fantasztikus klímanövény, hatalmas leveleinek köszönhetően tiszta oxigént termel, és rengeteg káros anyagot köt meg. Mivel ez a fa tar vágható és fantasztikus tulajdonságából adódóan gyökeréről újraregenerálódik, így akár 4x is kitermelhető, minden 5. évben. Vagyis 20 év alatt négyszer annyit termelhetünk, ki mint bármelyik más őshonos fából. Tehát itt van egy szuper megoldás az erdőirtásokra, hiszen az oxyfa lényege pont az, hogy gyorsan nő, tar vágható, újranő, és remek minőségi faanyagot biztosít nekünk, avagy, megmentjük a több tízéves őshonos fákat.  Mivel egy jó minőségű faanyagot termelünk ki az oxyfából, így nagyon sok mindenre felhasználható. Hosszú, görcsmentes törzse, könnyű faszerkezetnek minősül, ez felhasználható pilléreknek, oszlopoknak, bútorgyártásban, házak építése, hajópadló és rengeteg hasznos dologra még. Ágai, amit kevésbé használunk bútorgyártásra vagy hasonló dolgokra, szintén hasznosítható, biomasszaként.

Mivel már említettem, minőségi faanyagot nyerünk törzséből, ez a bútoriparnak egy kincs, hiszen a minőségi fabútorok szinte örökéletűek és a mai napig nagyon divatban vannak, hiszen igényességre utal.

Ezzel a fával tehetünk a folyamatosan elpusztuló fák,erdőkért.

oxyfa törzs

Tags: