Ültetése: A kis császárfa csemeték tavasztól (fagy végével) ültethető egészen augusztus vége, szeptember elejéig.Ha kisebb területben gondolkodunk akkor elég egy kézi ásóval megásni a gödröket, ha pedig nagyban gondolodunk akkor érdemes lyukfúrót használnunk, a gyorsabb és és hatékonyabb munka érdekében.

Öntözés:  Az öntözésre való odafigyelést az első kettő évben igényli legjobban. 2-3. évtől a gyökere annyira erőssé válik, hogy különösebb öntözést nem kell biztosítani neki (persze gyorsabban fejlődik, ha ezek után is odafigyelnek rá), hiszen eléri a víztároló rétegeket. Fontos, hogy a körülötte „élősködő” gyomnövényeket kiirtsuk a közeléből, hiszen ez rengeteg tápértéket, vizet elvesz a fától.

Gondozás:  I. év: Amikor elkezd, növekedni a fa az oldalt jövő kis hajtásait le kell vágni, hogy szép egyenes legyen, a törzse mire megnő, arra viszont figyelni kell, hogy a kisebb leveleit ne törjük le, mert akkor a kifejlett fában is hiányzó kis rész fog maradni. Már az első évben fontos, hogy elkezdjük úgy formálni a kis törzsét, hogy mire megnő görcsmentes, sima faanyagot kapjunk. Év végére a fa kb-2 méter magasságot éri el.

  1. év: A második évben nem sok teendőnk van a fával, formálni kell a törzsét, a szép, sima egyenes törzset akarunk, csak a legfelső kettő kis ágát tartjuk, meg a többit szépen letörögetjük. Év végére egy kifejlett második évi koronát kapunk. Fontos, hogy megfelelő táptalajt biztosítsunk neki, ezért az első és második évben sem tanácsos füvesíteni a fás területeinket.

Virága: Virágai május elején már megjelennek, gyűszű alakjuk és gyönyörű kékes lila színük elkápráztató, akár 30 cm-es is lehet.

Talaj: A fa kevésbé igényes talajszinten, ami fontos neki, hogy lazább szerkezetű legyen és ne agyagos,kemény talaj hiszen a hosszan földbenyúló gyökerének fontos, hogy egyszerűen tudjon tápanyaghoz jutni és jó mélyen a fölbe nyúlni. A talaj ph-ja 5,5-nek kell lennie.

Levelei: A levelét nézve, nagyok, szív alakjuk van, zöldek és pihe szőrök tapinthatóak rajtuk. Amikor tele lesz levéllel a lomb, hatalmas és hűs árnyékot ad.

Császárfa télen: Ősszel mikor lehullajtja az összes levelét, teljesen lekopaszodik és egy szál fácska lesz, az első évben szinte mint egy bot. Ennek ellenére nagyon jól viseli a hideget, hiszen fagytűrő.

oxyfa csemete

Tags: