A Paulownia (császárfa) nemzetségbe tartozó fák mára már szinte az egész világon elterjedtek. Hódító útjukra Ázsiából indultak, az egyes császárfa fajok megtalálhatóak Kínától kezdve Laoson keresztül egészen Japánig. A Paulownia nemzetség fáit már kb. 2600 éve telepítik, azonban a tudományos érdeklődés csak a 20. század közepe felé kezdett feléjük irányulni. A fákat először a mezőgazdasági területek védelme miatt telepítették, azonban mára már a kutatásoknak köszönhetően ipari célokra is felhasználják a fákat. A nemzetség több alapfaját is használják az ültetvényeken.

A kínai császárfa, vagy egyszerűen csak császárfa (Paulownia tomentosa) a nemzetség tagjai közül a legelterjedtebb.  Magyarország különböző arborétumaiban is található belőle pár szép öreg példány. A nemzetségre jellemző gyors növekedést a kínai császárfa is jól példázza, a faj évente akár 2-3 métert is nőhet, egy 8 éves fából pedig akár egy köbméter faanyag kitermelhető.

További császárfa alapfajokat is termelésbe vontak, mint például a Paulownia elongatat vagy a P. fortuneit, azonban ezek fajokat nem ültetik olyan részarányban, mint a nemzetség fajaiból alkotott hibrideket.

Paulownia hibrideket a 20. század vége felé kezdték el kifejleszteni, annak reményében, hogy gyorsabban növő és ellenálló fajtákat alkossanak az alapfajoknál. A keresztezések eredményeképpen ma már Magyarországon is többféle hibrid közül lehet válogatni.

 

A császárfa hibridek közé tartozik az Oxyfa is, ami a Paulownia elongata illetve a P. fortunei keresztezésével hozták létre spanyol kutatók, azzal a céllal, hogy az alapfajoknál ellenállóbb és gyorsabban növekedő fajtát hozzanak létre. Az Oxyfa nem kifejezetten igényes a környezeti körülményekre. A betelepítendő terület talaja laza, jó vízáteresztő legyen, egyrészt hogy a területen ne alakuljanak ki pangó vizes területek, illetve hogy a palánta gyökérzetének megfelelő környezet legyen a növekedéshez. A talaj pH-ját széles skálán képes tolerálni, az Oxyfa megfelelően növekszik 5,5-8,9 –es pH tartományban. Az éves csapadékigénye kb. 750-800 mm, amennyibe az ültevény területén ennél kevesebb a csapadék, úgy érdemes öntözi a megfelelő növekedés érdekében.

Az Oxyfa ültetvénynek nem csak az ültetvény letermelése után van haszna. Trágyázásra és zöldtrágyázásra is alkalmas hatalmas levelei az ültetvény egész élete alatt hasznosíthatóak. A jobb minőségű faanyag eléréséhez érdemes az alsóbb ágakat eltávolítani, amik tüzelésre kiválóan alkalmasak. A tavasszal virágzó Oxyfa nem csak esztétikai élményt nyújt, hanem a fa jó mézelő is, a méz az akácfáéhoz hasonló.

A pénzbeli hasznon túl az Oxyfa más előnyökkel is rendelkezik. Évenként több szén-dioxidot köt meg, mint más fafajok. A helyi növénytársulásokra sem veszélyes, mivel magjai sterilek, tehát nem áll fenn a veszélye, hogy az ültetvényen kívül is megtelepszik.

 

Tags: