A gyorsan növő fa egy kategória a fák között. Ez olyan fa, ami rendkívül gyorsan nő, vagyis gyorsabban, mint az átlag. Egy gyors növekedésű fa egy év alatt általában 60 cm-t, vagy ennél többet nő. Ilyenek például a platánfa, fűzfa, nyírfa, a bambusz fajták és a paulowniák.

A paulownia nemzetségbe, a császárfákhoz, több mint 10 fafaj tartozik. A császárfa családba tartozó fajok biológiai jellemzőikben nagyon hasonlóak. Mind gyorsnövekedésű, mint minden fa, ezek is rendelkeznek nagy lombkoronával. A leveleik nagyméretűek, így sok szén-dioxidot kötnek meg. Ezen felül klímanövények, tehát javítják a levegő minőségét. Nem túl igényes növények, ez értendő a csapadékigényre, a talajminőségre, illetve a hőmérsékleti tényezőkre. Magyarországon ismert fajai a kínai császárfa, a smaragdfa, illetve az Oxyfa. Ezek a fák Ázsiában őshonosak, de Európa szerte szinte mindenhol megtalálhatóak. A 19. század elején kerültek Európába. A császárfa termésének igen érdekes a felépítése, kis repülőszerkezet védi a magokat, ezáltal nagyon mobilisak is, és rugalmasak. Ezeket a kis terméseket, a polisztirol megjelenése előtt, az apró, törékeny dísztárgyak (porcelán) védelmére használták, mint tömítőanyagot. Ahogy szállították a portékát ezek a repülőszerkezetes magok ellibbentek a széllel és sok helyen gyökeret eresztettek, így sok helyen elszaporodtak. Ez több országban, városban gondot okozott így a kínai császárfát és a smaragdfát több helyen invazívvá nyilvánították.

Az Oxyfa ebből a szempontból kilóg a paulownia nemzettségből. Ez a fa természetes környezetben módon nem tud szaporodni. Az Oxyfa ugyanis két paulownia fafaj keresztezésével létrehozott, csak laboratóriumi környezetben, mikro-szaporítással előállított növény. Ezt az új fafajt nem csak a jó tulajdonságai miatt hozták létre, hanem az őshonos fák védelmének érdekében.  Az illegális erdőirtás ellen a legjobb orvosság. Az Oxyfa gyorsan növő fa, tehát létrehozhatunk erdőket, faanyaga jó minőségű, így ipari célú felhasználásra alkalmas.

Az Oxyfát (Paulownia Clon in Vitro112) 2011-ben jegyezte be a Növényfajta Hivatal (az EU illetékes hatósága). Nemzetközileg elismert európai útlevéllel, minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik. A spanyolországi Castilla La-Mancha Egyetem Agrárerdészeti Tudományos és Genetikai Tanszékének tanúsítása szerint az Oxyfa a legjobb Paulownia klón.

A császáfa fajták művelése, gondozása nem igényel nagyobb figyelmet, mint a többi fa. Sőt! Az Oxyfa és a császárfák általában igénytelen növények. Ez értendő arra, hogy kevés a csapadékigényük, laza, homokos talajt kedvelik, ezzel még a talajerózió ellen is orvosságot jelentenek. Az Oxyfa nagyon jól tűri a hideget, viszont a császárfa eredendően fagyérzékeny. Szapora növekedése miatt 6 év alatt eléri a 16 méteres magasságot és a 25 centiméteres törzsátmérőt. A császárfa fajták művelése, gondozása rendkívül egyszerű, nem igényel speciális bánásmódot. Csemeteként érdemes öntözni, védeni a vad-, és háziállatoktól és mivel a fa is egy élőlény, halmozzuk el gondoskodásunkkal és szeretetünkkel.

Tags: