Smaragdfa, kínai császárfa és az Oxyfa ültetési tájékoztató – rövid útmutató

A császárfa ültetését tekintve kevésbé érzékeny a talaj minőségére, a lényeges inkább az, hogy könnyedén áttudjon hatolni a gyökere a talajrétegeken. A császárfát csemeteként kb. 80-100 cm mély gödrökbe ültessük. Ültetni egészen a fagyok elmúltával a fagyok elkezdődéséig (tavasz-ősz) ültethetőek. Amennyiben tüzelőnek szánjuk, vagyis 4-5 év múlva tar vágjuk, abban az esetben a 2×2 méteres tőtávolság a megfelelő. Más felhasználás esetén (bútor, gerenda stb.) a császárfát 8 éves korában szokták kitermelni, hiszen ekkor hozza az elvárható legnagyobb faanyagot.  Fontos a csemete rendszeres öntözése, heti akár 20 liter folyadékra is szüksége van. A későbbiekben, ha a gyökere megerősödik és hosszúra megnő, eléri a víztároló rétegeket. A császárfa oldalhajtásait le kell vágnunk, csak a legerősebb hajtást hagyjuk meg, hiszen így kaphatunk később egységes, sima görcsmentes fatörzset.

A smaragdfát tekintve az alábbi fontos ültetési pontok. A smaragdfa a Paulownia Elongata családba tartozik. Smaragdfa – Császárfa néven sokféle Paulownia típust neveznek, lehet pontosan, azért mert a Smaragdfa az egyik legismertebb elnevezése a gyors növekedésű fának Magyarországon. Az ideális ültetési mélység a smaragdfa esetében is az egy méter. Fontos a rendszeres öntözés csemete korban a smaragdfánál is, havi 50mm esőnek megfelelő vízmennyiség. A második évig a levelek alatt a kis hajtásokat törjük le a szép, tiszta görcsmenetes faanyag érdekében, amit később nyerhetünk a smaragdfából. A smaragdfának nincs különösebb talajigénye, így olyan helyeken is megél ahol akár már más növényt nem is tudunk termeszteni.

Az Oxyfa (Paulownia Clone in Vitro 112) egy hibrid, a Paulownia fortunei és a Paulownia elongata fajok keresztezésével kifejlesztett hibrid.  Az Oxyfa jól tűri a szélsőséges időjárást. Kevésbé érzékeny a talaj minőségére, ezáltal a nem jó minőségű talajokban is megél, mint pl. a homokos talaj. Kémhatását tekintve 5,5-8,7 PH értékű talajokban is megél. Az Oxyfa esetében is a mélyre nyúló gyökeret tekintve mély gödörbe kell ültetnünk, közel egy méteresbe. Hiszen az első évben gyökere eléri az akár 9 méteres magasságot, mélységet, ezáltal a mélyebben fekvő rétegekből képes felvenni a vizet és a tápanyagot. Fontos az Oxyfa csemete öntözése, hetente akár 15-20 liter vízigénye van. Erős karógyökere nagy szerepet játszhat, a földcsuszamlások kordában tartásában is. Az alsó hajtásait le kell törögetni az Oxyfa esetében is, hiszen, ezáltal kapunk görcsmentes egyenes fatörzset, amit később felhasználunk akár bútornak, akár gerendának, akár hajópadlónak.

 

Tags: