Gyorsan növő fának az számít, aminek az éves növekedése meghaladja a 60 centimétert. Ezt befolyásolja a talajnedvesség, tápanyag mennyisége, az adott fa életszakasza. Ezek közé a gyorsan növő fák közé tartoznak az akácfák, a nyírfák, a fűzfák, a platánfák, valamint az Oxyfa is.

Az Oxyfát 2011-ben jegyezte be az Európai Unió illetékes hatósága, mint elismert növényfajta. Hivatalos neve Paulownia Clon in Vitro 112, amit laboratóriumi körülmények között hoztak létre, és csak ilyen úton szaporítható – ennek okán nem invazív, nem jelent veszélyt az őshonos fajokra. Az Oxyfa nagyon sokféle talajban megél, jól tűri a szélsőséges időjárást, kis mértékben érzékeny a talaj kémhatásaira, és akár évi 500 mm csapadékmennyiségű területen is képes fejlődni.

A fa gyökere akár 9 méter mélyre is képes lehatolni, és onnan veszi fel a tápanyagot, aminek köszönhetően más növények is megélnek mellette. Nagyméretű, 24-45 cm átmérőjű levelei vannak, gyümölcsei tojás alakúak, a fa évente virágzik.  Kivágás után még négyszer-ötször újranő, így többször is kinyerhető belőle a remek minőségű faanyag.

A gyorsan növő fa Oxyfa, hogyan gondozzuk, van e valami speciális igénye?

Ideális időszak az ültetésre viszonylag hosszú idő, május végétől a fagyok beállásig tart, de célszerű augusztus végéig befejezni az ültetést. Ültetés előtt a talajt fel kell lazítani, felásni, gyomtalanítani. és megállapítani az ültetési távolságot. A kis Oxyfa csemetét egy kb. 60-80 cm mély gödörbe ültetjük, trágyával vegyített, jó minőségű földdel töltjük fel az ültető gödrét. Bőséges öntözést igényel, ha tehetjük, csepegtető rendszert is kialakíthatunk. Az elültetett Oxyfánkat vegyük körbe védőhálóval, mert a leveleit nagyon szeretik a különféle vadon élő állatok és háziállatok is. Az első növekedési fázisban érdemes sokat öntözni, és ügyelni kell arra, hogy ne legyen gyom a fák környékén. Következő tavasszal vissza kell vágni a kisfát, hogy megerősödjön, és a továbbiakban pedig a hajtásokat metsszük le, hogy a fa törzse szép, henger alakú maradjon. Ha levelei lehullottak, nyugodt szívvel a földön hagyhatjuk, mert magas nitrogén tartalma miatt jó hatással van a talajra, így trágyaként hasznosíthatjuk.

Gyorsan növő fák közül az Oxyfa a legjobb

Ezek után nincs más dolgunk, mint óvni és szeretni a kis Paulownia csemeténket, a legjobb gyorsan növő fát, az Oxyfát.

Tags: