Mindannyian tudjuk, hogy környezetünk és a természet megóvása érdekében, nem elég csak elvi szinten tennünk. Egy igazán környezettudatos tevékenység a faültetés, mégpedig az OXYFA ültetése. Ez egyszerűen hangzik, mégis van egy két alaptétel, amit az ültetés során érdemes figyelembe venni.

Hogyan ültessünk OXYFÁT?

Az első lépés a talaj vizsgálata és előkészítése. A következő feltételeknek kell megvalósulnia, mégpedig a talajvíz szintjének 2 méternél mélyebben kell lennie, 6 m mélységig nem lehet sziklatömb, a talaj ideális savassága: pH 5-8,9. A beültetendő területen tanácsos szántást végezni . Ez a szántás, a föld műveltségétől függően lehet 40 vagy 60 cm mély. Ha a földterületen korábban voltak fák, esetleg maradtak gyökerek, ezeket érdemes eltakarítani. A területet célszerű 7 nappal az ültetés előtt tárcsázni, boronálni.  Az OXYFA ideális ültetési ideje a tavaszi hónapok, de szeptemberig  is van lehetőség rá, így a később esedékes visszavágás időpontját is lehet tartani. Célszerű az OXYFÁT csak saját kolóniájában ültetni, nem túl jó más fafajtákkal együtt, vagy más fafajták ültetvényeinek kiegészítésére ültetni.

A következő fontos lépés a gyomirtás. Ha a terület teljes felületén szükséges a gyom irtására szolgáló kemikália használata, azt az ültetés előtt nyolc héttel vagy az ültetés után két héttel használjuk. A permetezést lehetőleg kora reggel végezzük és szélcsendben, úgy hogy a permet csak a talajszintre kerüljön, de a csemetét ne érje! Csak a sorok között permetezzünk! Közvetlenül az ültetést követő periódusban már ajánlott a csemete 70 cm-es körzetében a talajt gyomtalanítani.Közvetlenül az ültetést követő periódusban tanácsos gyomlálni, és az első hat hónapban rendszeresen megismételni, ha szükséges.

Rendkívül fontos a talaj tápanyagtartalmának optimalizálása. A tápanyagban szegény,alacsony nitrogén-tartalmú talajok esetében érdemes a talaj trágyázása a faültetés előtt. A természetes trágya használata ajánlott:állati eredetű (pl. juh és szárnyas) trágya, legfeljebb 25 tonna / hektár mennyiségben.

Az OXYFA éves vízszükséglet 650-750 mm3. A csemetéket az ültetés után közvetlenül minden esetben szükséges megöntözni, valamint a növekedési fázisában nyáron, főleg ha a természetes csapadék mennyisége nem elegendő. Ültetéskor 2000 liter/hektár víz szükséges az öntözéshez. Az ültetést követő első 30 napban a csemetéket, ha az időjárás megkívánja, rendszeresen kell öntözni.  Ezt, a gyors fejlődés érdekében, célszerű 5-6 naponta megismételni. Minden csemete öt liter vizet igényel.  Fontos, hogy a víz sugara ne mossa el a földet a gyökérről! Bármilyen öntözést végzünk,ne áztassuk el a csemetéket. Csak annyi vizet használjunk, amennyit a talaj képes magába szívni, elvezetni. Ha a talajnak nem jó a vízáteresztő képessége, ügyeljünk arra, hogy a csemeték körül ne képződjön tócsa. Magyarországon természetes csapadék megfelelő mennyiségű vizet biztosít az OXYFA növekedéséhez, azonban vannak olyan száraz területek, ahol feltétlenül szükséges vagy erősen ajánlott az öntözés!

Nagyon fontos tényező az ültetési sortávolság. Az ültetési távolság annak függvényében alakulhat, hogy miként tervezzük hasznosítani a faanyagot (biomassza vagy fűrészáru). Fűrészáru célú hasznosítás esetén 4 × 5 m-es sortávolság az ajánlott. Biomassza célú hasznosítás esetén 3 × 2 m sortávolság ajánlott (a sorok közti távolság3 m, míg a sorban a fák közötti távolság 2 m).

 

A csemetéket csak biztonságosan, hűvös napszakokban tanácsos szállítani. Ha hosszabb a szállítás időtartama, ideális hűtőautót alkalmazni.

Az ültetésnél ássunk gödröket, a  gödröket tisztítsuk meg: távolítsuk el  kavicsokat, köveket és egyéb tárgyakat, amelyek akadályozhatják a növény gyökerének a függőlegesen lefelé történő növekedését. Fontos, hogy ültetéskor a talaj megfelelően legyen aprítva, ne maradjanak benne nagyobb rögök. Amikor kivesszük a növényt a cserépből, akkor már nedvesnek lennie a földnek, a növénytörzsét megfogva óvatosan emeljük ki az edényből-mindezt úgy, hogy fejjel lefelé fordítjuk és lassan kihúzzuk. Helyezzük a növényeket az előkészített gödrökbe! Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük túl mélyre őket. Az ideális ültetési mélység kb. 35 cm.  Nedves, agyagos talajok esetében helyezzük a gyökeret az annak előkészített gödörbe, majd fedjük be azt 2-3 ujjnyi földdel. Szárazabb, homokos vagy homokos-agyagos talajok esetében helyezzük a gyökeret az annak előkészített gödörbe, majd fedjük be azt 4-5 ujjnyi földdel. Az ültetés végén nyomkodjuk meg a földet a csemete körül, vigyázva hogy ne sérüljön a gyökere és a törzse. Különösen a növekedési fázisban fontos a gyomtalanítás, mert a kezdeti időszakban, amikor az OXYFA gyökere még a nem érte el végleges hosszúságát, a gaz és a gyom elszívhatja a csemete gyökerei elől a nedvességet és az ásványi anyagokat, ami akadályozhatja a csemete növekedését. Közvetlenül az ültetést követő periódusban már ajánlott a növény 70 cm-es körzetében a talajt gyomlálni, és ezt az első 6 hónapban rendszeresen megismételni, ahányszor szükséges.  Később, amikor az OXYFA gyökerei a talaj mélyebb rétegeit elérik, más növények is beültethetők mellé, hiszen már nem befolyásolják egymás fejlődését. Havonta legalább egyszer célszerű a területet felkapálni, fellazítani, az eső és a levegő miatt. A fákat 6 hónapos korukban egyszer vissza kell vágni. A visszavágás ideális esetben, (tavaszi ültetésű fáknál)  novembertől februárig terjedő időszakra fog esni. A később elültetett fák visszavágását a következő évben végezzük el.

 

Oxyfa ültetvény

 

Ültess különleges tulajdonsággal rendelkező klímanövényt! Ültess Oxyfát! Ültetésnek két fontos alaptétele van: talaj vizsgálat és gyomirtás. – császárfa

Tags: