Egyre többet hallani a csodafákról. Ázsiából kerülnek Európába, idegenhonosként megtelepednek. Vegyük például a paulownia nemzettséget. Ezeknek a fáknak nagyon jó tulajdonságaik vannak. Gyors növekedésűek, hatalmas leveleket növesztenek, így sokkal több szén-dioxidot tudnak megkötni, mint a kisebb rokonok. Klímanövénynek is szokták becézni, nem véletlenül. Karógyökérzetük van, ami mélyre hatol a talajban, így nem veszélyezteti a körülötte élő növények életben maradását. A paulowniák tökéletesek – gondolhatnánk, pedig korántsem azok.

A paulownia nemzettség, vagyis a császárfa család, több mint 10 fajjal büszkélkedik. Európában a legnépszerűbbek a kínai császárfa, smaragdfa, vagy az Oxyfa.  Gyakran belefuthatunk a japán császárfa kifejezésbe, pedig ilyen fafajta nem létezik. Ez a japán császárfa mítosz talán onnan eredhet, hogy ezek a fák pontosan Kínában őshonosak. Amikor ezek a fák kikerültek Kína határain túl, először Japánba kerültek, ahol a mai napig előszeretettel ültetik mint díszfát. Csodás látványt nyújt a hullámokban leomló lilavirágzat. A látvány mellett szuper tulajdonsága, hogy nagyon jó mézelő.

A paulownia fafajták általában magról szaporodnak, így fennáll a veszélye, hogy akár túl is szaporodhat, azaz invazív, ezért több országban is betiltották az ültetését.

Ezzel szemben az Oxyfa kilóg a sorból. Az Oxyfa (paulownia Clon in Vitro 112) egy laboratóriumban keresztezett és klónozott fa, melyet 2011-ben jegyzett be a Növényfajta Hivatal (az EU illetékes hatósága). A spanyolországi Castilla La-Mancha Egyetem Agrárerdészeti Tudományos és Genetikai Tanszékének tanúsítása szerint az Oxyfa a legjobb paulownia klón. Tehát az Oxyfa, a paulownia clon in vitro112, csak laboratóriumi környezetben tud szaporodni, magja steril.

Ez a gyors növésű fa több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik. 6 év alatt eléri a 16 méteres magasságot, óriási lombot növeszt. Levelei 25 cm átmérőjűek, így óriási felületen tudják felvenni a szén-dioxidot, amit átalakítanak oxigénné. Ezért a tulajdonságáért szokták klímanövénynek nevezni. Jellegzetes mélyre hatoló karógyökérzete van, ezért talajerózió ellen is nagyon jól bevethető.

A 6. évben kivágásra kerülő Oxyfa újranő és 4-5 évenként újra kivágható többször. Faanyaga sokféle módon hasznosítható, mivel jó minőségű. Könnyen megmunkálható, burkolásra is kiválóan alkalmas,

más fafajtákhoz képest könnyű, csak magas hőfokon gyúlékony, jól szigetel és gyorsan szárad, a fa anyaga hajlékony, viszont nem vetemedik, festhető, lakkozható, ragasztható, vízállóképessége kiváló.

Pazarul alkalmazható a faanyaga a bútor-, építő-, hajóiparban.

Tags: