Bizonyára sokan hallottak már a Császárfa, mint olyanról. Ez egy paulownia fafajta, ami rendkívül gyors növekedéséről és a nagy magasságáról ismert. Növekedését tekintve nagyjából 8 év alatt eléri azt a magasságot, amiből hasznot nyerhetünk már. Azonban ez a 8 év nagyon sok egy másik klónja helyett, az a klón nem más, mint a clon in vitro 112, ismertebb nevén oxyfa. Az oxyfa a sokkal jobb tulajdonságai alapján gyorsabban nő, tehát kevesebb idő alatt jutunk kiváló faanyaghoz, konkrét évszámokban mérve 5 év alatt. Amit a császárfa társánál alapból több idő. Törzsét akár már 2 éves korában is lehet hasznosítani pillérként vagy bármi más faipari eszközként. Könnyű szerkezetű fa, ezért nagyon sok mindenre fel tudjuk használni. akár hajópadlónak, bútoroknak, házépítéshez stb.

Nyilván ennek hallatán elgondolkodik az ember melyik fát érdemesebb elültetni, és milyen céllal.

Egyértelműen több érv szól a clon in vitro 112 mellett, tehát az oxyfa az, amiből több hasznos dolgot tudunk megvalósítani. Az oxyfa alapból megkapta a minőségi bizonyítványt és a kereskedelmi engedélyt, ezáltal több országba legálisan „utazhat”. Bátran ültethetjük, majd a későbbiekben pedig szinte minden részét felhasználhatjuk. Levelét, törzsét, ágait, virágát méznek.

Hatalmas leveleinek köszönhetően, ami akár eléri a 45 cm-et is remekül használható műtrágya helyett.

Virágát illetően, remek mézelő virágai vannak, amelyből hasonló mennyiségű méz nyerhető, ki mint bármelyik más őshonos mézelő fáéból.

Törzsét rengeteg mindennek feltudjuk használni a könnyű faanyaga által. Ágait pedig, mivel nem annyira jók bútoriparba vagy hasonló dolgokra, ezért remek tüzelőanyag is készülhet belőle, hiszen rendkívül jól ég és fűtőértéke is nagy, vetekszik a barnaszénével.

Ültess oxyfát, hogy ne az őshonos fákat irtsák és vágják ki, hogy felhasználhassák a faanyagát, és ültess, hogy sokkal több tiszta oxigént bocsájtson a levegőbe.

oxyfa törzse

Tags: