A modern kor óriási környezetvédelmi sikere volt, hogy Brazíliában egyre kevesebb erdőt pusztítottak ki. 70 százalékkal csökkent 2005 és 2012 között az irtás mértéke.

A légszennyezés világszintű hatásainak mérséklésében hatalmas szerepe van a dél-amerikai erdőknek. A globális felmelegedéssel, már direkt összefüggésbe hozták az Amazonas-medencében történt esztelen kivágást. Az erdőirtás nem csak abban jelent veszélyt, hogy a fák kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, hanem azért is, mert az excízió után a fatesteket elégetik, ezáltal plusz károsanyag kerül a légkörbe. Ezekben az őserdőkben óriási a természetes változatosság, persze ezeknek a kiirtása, ami magával vonja az élettér csökkenését, illetve állat és növényfajok eltűnését.

A legújabb kutatások szerint a tendencia, hogy egyre kevesebb fát vágnak ki, 2013-ban és 2014-ben rohamosan elkezdett csökkeni.  2014-ben már 190 százalékkal több erdős részt taroltak le Brazíliában, mint előtte egy évvel.  A műholdas képeken tisztán látszik ennek a nyoma.

origo

(Forrás: http://www.origo.hu/archivum/20110808-esoerdo-amazonas-tarvagas-megsem-kepes-megvedeni-az-esoerdoket-brazilia.html)

Az erdőirtások növekedésének elég összetett gazdasági, szociális és politikai okai vannak, és több elemzés szerint már nem lehet ezeket a folyamatokat teljesen visszafordítani.

A brazil igazgatás 2005-ben szigorította az erdőirtásra vonatkozó törvényeket, ezzel párhuzamosan pedig segítették a mezőgazdaságot különböző és új technológiákat bevezetve. Erre azért volt szükség, mert az erdőirtás fő oka az állattenyésztéshez és mezőgazdasághoz szükséges egyre több területigény. Így a használatban lévő földterület növelése nélkül nagyobb hozamot tudtak elérni. A hatékonyság viszont nem növelhető a végtelenségig, és mostanára már elérték a farmerek a maximumot. A termelés növeléséhez mindenképpen új földeket kell keresniük.

 

A 2011-ben megválasztott elnök, Dilma Rousseff nem fektetett túl nagy hangsúlyt a környezetvédelemre. 2012-ben ő írta alá az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását, ami több lehetőséget adott a fakitermeléssel és mezőgazdasággal foglalkozó cégeknek. A még meglévő szabályozást is egyre nehezebb betartatni, mert a farmerek megtanulták kijátszani a törvényeket. Az erdőirtást, nem egybefüggő, hanem több kisebb területen egyszerre végzik, amit így nehezebb észrevenni, és egyre távolabbi erdőrészeket vesznek célba.

A szegényebb réteg kénytelenek maguk nekimenni az őserdőknek, hiszen ők nem tudnak élni a modern mezőgazdasági technológiákkal. Ellenük pedig sokkal nehezebb lenne fellépni, mint például egy cég ellen.  Az egyetlen lehetőség sajnos az lenne, ha ezek a szegény emberek valamiféle támogatáshoz jutnának, de ez sajnos megvalósulhatatlannak látszik.

 

 

Tags: