Eddig is tudtuk, hogy a növények fotószintetizálásuk során megkötik a légkörben lévő szén-dioxidot, majd ezt átalakítva, oxigént bocsátanak vissza. De ez csak és kizárólag oxigén?

Egy finn kutatócsoport szerint nem csak az oxigén. A növények olyan gázokat bocsátanak ki a levegő melegedésekor, amelyek segítik a felhőképződést, hogy azok hűtsék a légkört. Eme naturális gázok felszaporodnak a légkörben a hőmérséklet emelkedésével. A vizsgálatot vezető Pauli Paasonen szerint a növények is részei ennek a folyamatnak. Azt eddig is tudták, hogy vannak olyan gázok, amelyek hűtő hatással bírnak azzal, hogy visszatükrözik a napfényt és segítenek a felhőformálásban. Ezek a légnemű részecskék sok helyről származhatnak, az emberi tevékenység folytán is a levegőbe kerülhetnek.

A növényekből származó részecskékről eddig nem sokat tudtak a kutatók. A növények által kibocsátott részecskék összetapadnak más anyagokkal, a nagyobb részecskék pedig visszatükrözhetik a napfényt és az felhőcseppek alapját képezik. A finn kutatás kiderítette, hogy minél melegebb van, annál több ilyen gázt bocsátanak ki a növények. „Mindenki ismeri az erdő illatát, ezt az illatot ezek a gázok okozzák” – magyarázta Ari Asmi, a Helsinki Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a kutatásban. A kutatáshoz szükséges adatokat tizenegy különböző helyről szedték össze.

Globális szinten ez a megnövekedett kibocsátás elenyésző, a klímaváltozás alig egy százalékát teszi ki, így ez nem véd meg minket a felmelegedés hatásaitól. Paasonen szerint a kutatások azért fontosak, mert így segít megérteni a teljes folyamatot és idővel akár segíthet is a felmelegedés elleni harcban.

(Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/04/29/a_novenyek_lassitjak_a_felmelegedest/)

klímaváltozás

Tags: