Amikor megveszünk egy oxyfa csemetét, már akkor lehet gyönyörködni a kis törékeny életben, pici zöld leveleiben, sőt sokszor már a csemetéken is látható kicsi lila virág.

Gyors növekedése alatt először a gyökere erősödik és jó mélyen a fölbe nyúlik, ahonnan a szükséges tápanyagot veszi fel. Csemete korában törődést és sok öntözést igényel. Nemcsak a magassága nő sokat, hanem a levelei is, ami elég hamar nagy és hűvös árnyékot tudnak nyújtani. Ez a gyors növekedésű fa levelei nagy mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg. Lombkoronája akár a 10 méter átmérőjű is lehet ezért nem tanácsos épületek, villanyoszlopok, lakóövezetekhez közvetlen ültetni, hiszen árnyéka könnyen elveheti a házaktól a napfényt és kitermelésnél is nehézkesebben lehetne megoldani a vágást, elszállítást.  Levele átmérője eléri a 25-45 cm-et is, ennek köszönhetően rengeteg oxigént termel, ami hozzájárul a tisztább levegőért.  Levelei kiváló takarmány állatoknak, vagy akár műtrágya helyett is tökéletes a földekre, kertekbe, hiszen magas a protein és a nitrogéntartalma.

Ami a virágait illeti, azt leszámítva, hogy gyönyörű hatalmas lila virágokkal rendelkezik a fa, e mellett finom, ízletes méz nyerhető belőle 700 kg méz/hektár, ami nem annyira extra, ám hazánkban bármelyik fából is hasonló értékben nyerünk mézet.

Hamar eléri a 16 méter körüli magasságot, egyenes, görcsmentes magasba nyúló törzse van, aminek átmérője eléri az akár 25 cm-es átmérőt is.

Hasznosítás: A fa törzse 1-2 éves korában már remekül használható pillérnek, oszlopnak. A legjobb faanyaga viszont 6 éves korára lesz. Mivel tar vágható így többször is feltudjuk használni a faanyagot. Remekül használható a bútoriparban vagy akár házak építésére is. Ágai, amik esetleg véknyabbak azokat általában nem használjuk bútornak vagy egyéb dologra, de így is feltudjuk hasznosítani, hiszen remek a fűtőértéke (vetekszik a barnaszénnel). Maga a faanyaga nagyon könnyen munkálható és könnyű vele dolgozni, könnyű fának mondjuk, burkolásra is alkalmas és remek hőszigetelő is egyben.

Alapból a fa tar vágható, az első kivágástól számítva négy-ötször is újra nő ezért többször is nyerünk belőle faanyagot, amit aztán hasznosan feltudunk használni. Jó tulajdonsága miatt (újranő) 20 év alatt négyszer több faanyagot ad, mint bármelyik más őshonos, hazánkban megtalálható fa, ráadásul nagyon magas minőségi anyagot kapunk. Miután kivágjuk, gyökeréről regenerálódik, és újból megerősödik és pár éven belül újra kitermelhetjük. Rovarok és bogarak nagyon nem kedvelik, szóval ez a veszély sem fenyegeti. Olajozni, lakkozni, ragasztani lehet a faanyagot, ezért szuper íróasztal, ruhásszekrény, tv állvány, vagy akár konyhapult is lehet, hiszen remek a vízállósága is. Egy-egy favágást követően 0,5 m3 fa termelhető ki átlagban.

A fa 70% maga a törzse, további 30%-át a levelei, virága, ágai és termése adja, amit pedig biomasszaként tudunk hasznosítani.

Mindenkinek fontos a tiszta környezet, ez a fa pont ezt teremti meg nekünk, oxigént tisztít amellett, hogy hasznosan kitudjuk termelni minden 5.évben.

oxyfa erdő

Tags: