Az oxyfa egy csodálatos klímanövény, mitől ennyire csodálatos? Ez a növény rengeteg jó és hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Menjünk szépen sorba, mi ez a növény, honnan bukkant fel, hol lehet kapni, mire lehet felhasználni, milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az oxyfa paulownia clon in vitro 112, klónozott fafaj, mely 2007-ben a növényfajta hivatal is bejegyezte.  Európai útlevéllel, minőségi bizonyítvánnyal és kereskedelmi engedéllyel rendelkezik. 1986-ban abarcelonai In Vitro SL labor kutatói mesterségesen előállított növények kísérletezésein dolgoznak. A Castilla La, Mancha Egyetem Agrárerdészeti Tudományos és Genetikai Osztályának tanúsítása szerint az OXYFA bizonyult a legjobb Paulownia klónnak.

Na de most beszéljünk a fáról és a fantasztikus tulajdonságairól.

Amikor elültetjük, általában májustól augusztus végéig ültetjük, ekkor egy mélyebb lyukat ásunk nekik, amiatt, hogy az első pár hónapban főként a gyökere lesz az, ami erősödni fog és mélyre nyúl, ahonnan majd később a táplálékot, veszi. Az első pár hónapban, amíg csemete (főleg a melegebb időszakokban) öntözgetnünk kell, hiszen a még pici gyökere nem tud a mélyről táplálékot nyerni.

Gyors növekedéséből kifolyólag 2. évre már egészen nagy lehet a lombja és remek árnyékot tud nyújtani egy-egy nyári meleg napon.

Hatalmas lila virágai hektáronként kb. 700 kg , világos színű méz nyerhető ki belőle, ami egy áltag méznyerő fához hasonlítható.

Nagyobb korában mikor eléri a 16 méter körüli értéket, ekkor már görcsmentes, egyenes magasba nyúló törzs jellemzi.

A törzs már akár 1-2 éves korában is hasznosítható akár pillérként, oszlopokként, esetleg gerendaként. Itthon a végső, kifejlett állapotát 6 éves korára éri el, ekkor lesz a legjobb faanyag és ekkor tudjuk a leghasznosabban felhasználni. Könnyű szerkezetű fáról beszélünk, ezáltal könnyebb felsérteni, mint bármely más keményfa anyagú rokonát. Törzsét nagyon sok hasznos dologra feltudjuk használni ilyen pl. a bútorgyártás, házak építése, hajópadló stb. Ágait, amit nem használunk sem bútornak sem bármi egyébnek, ezeket szintén hasznosítani tudjuk még pedig biomasszaként.

Az oxyfa egyik legnyerőbb tulajdonsága, hogy tar vágható ez által akár négyszer, ötször is tudunk belőle faanyagot kinyerni, hiszen a gyökeréről regenerálódik.

Levele már az első pár hónapban elérheti a 25-45 cm-et i s akár. Hatalmasnak számító leveleivel rengeteg tiszta oxigént termel, és még több káros anyagot köt meg.  Ősszel mikor lehullajtja a fa, remek takarmány háziállatoknak, vagy akár kiválthatja a műtrágyát is és akár ezt használhatjuk földjeinkre, hiszen nagyon magas a protein és a nitrogén tartalma.

Egyáltalán nem kell tartanunk a növényeken, fákon élősködő kis bogarak, rovaroktól, mert ezt a fát egyik bogár, rovar sem szívleli különösebben.

Sok helyen akkor ültetnek egy-egy oxyfát, amikor a családban egy kisgyermek születik, hiszen mennyire meghitt és szép ajándék egy baba születésénél. Vele együtt kicsi majd együtt nőnek, nyilván az oxyfa gyorsabb, de csak azért, hogy mire a kisgyerek hintázni szeretne, akkorra ne kelljen különösebb hintaállványt készítetniük.

Oxyfa

Tags: