Magyarországon jelenleg elég zavaros a helyzet a Paulownia fák fajtáiról, valamint ezek magyar elnevezéséről. A Paulownia család elég nagy, ezért komoly fejtörést okoz, hogy melyik megnevezés éppen melyik családtagot képviseli.

A Paulownia fajták között rengeteg az ellentmondásos információ.

paulownia-vasarlas

Olvassa el szakmai jótanácsainkat itt >>>

 

Császárfa, mint fanemzettség

Paulownia erdő

Paulownia

A Paulownia latin elnevezés alapvetően a fanemzetség neve, melybe ezek a növények tartoznak. Magyarországon ezt a fanemzetséget hívják köznyelven császárfának.

Mind a latin, mind pedig a magyar köznapi elnevezés visszavezethető I. Pál orosz cár lányára, Anna Pavlovna-ra, aki először hívta a fát kedvenc fájának. Ezt az elnevezést Philipp Franz von Siebold, német Ázsiakutatónak és botanikusnak köszönhetjük (a nemzettség eredeti neve Paulovnia volt, de manapság a Paulownia írásmód lett a megszokott és hivatalos).

Császárfa, mint fafajta

A Paulownia fanemzettségnek számos fajtája létezik. Megtalálhatóak köztük természetes fajták, illetve laboratóriumi körülmények között létre hozott fajták is.

A fajták természetesen mind rendelkeznek saját latin elnevezéssel például:

Természetes fajták

  • P. fortunei
  • P. kawakamii
  • P. tomentosa

Laboratóriumi fajták

  • P. elongata
  • P. catalpifolia
  • P. shantong
  • P. Clone InVitro 112

Természetesen, több fajtának is van hétköznapi elnevezése, a Paulownia Elongata köznapi neve például smaragdfa, a Clone InVitro 112 másik neve pedig Oxyfa.

Ami a zavart okozza az elnevezésekben az az, hogy a Paulownia Tomentosa fajta köznapi neve szintén császárfa.

Angol nyelven sem egyszerűbb

Angol nyelvterületen szintén megvan ez a fajta zavartkeltő azonosalakúság a szavak tekintetében.

A fanemzetség angol köznapi elnevezése „princess tree”, azaz hercegnő fa.

A fafajta, a P. Tomentosa hétköznapi elnevezése hasonlóan a magyar nyelvhez „Empress Tree” vagy „Princess Tree” (ez szintén visszavezethető, Anna Pavlovna királynőre).

Ennek megfelelően, angolul is fennáll az helyzet, hogy mind a nemzettséget, mind a fafajtát ugyanazon a néven hívják a köznyelvben.

Mennyire császár is a fa?

A fentiek alapján látható, hogy miért is olyan zavart a helyzet a Paulowniák elnevezése terén. Nagyon sokan nem tudják a különbséget, és az összes fafajtát egy kalap alá veszik, mondván mind ugyanolyanok, „császárfák”.

Amennyiben valaki vásárolni,ültetni, telepíteni szeretne ilyen fát a helyzet igencsak kedvez a Tomentosa fajtának, hiszen az átlagember alapvetően a császárfa nevet ismeri, azt keresi.
Azonban fontos megjegyezni, hogy több tulajdonságát tekintetbe véve, a Tomentosa alulmarad más fajtákkal szemben, például mivel természetben magától is képes szaporodni, a gyors növekedését figyelembe véve, erősen invazív fa, mely könnyen kiszoríthatja az őshonos fafajtákat. Szintén gyengepontja, például hő ingadozás tűrő képessége, mely a többi klónnak magasabb.

Körültekintően vásároljunk

Látható tehát, hogy érdemes rendet tenni saját fejünk az elnevezések kapcsán, hiszen amennyiben befektetési vagy bármilyen egyéb céllal érdekelnek minket a Paulownia fák, fontos hogy ne csak vakon a „császárfát” keressünk, hanem tudjuk, hogy vannak különböző fajták eltérő tulajdonságokkal.

Szerencsére az interneten könnyen utánanézhetünk a különböző fajtáknak és előnyeiknek. Kezdésnek akár, még a wikipédián lévő magyar Paulownia szócikk is jó lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a fafajtákon kívül érdemes utánanézni annak is kitől vásároljuk őket. Érdemes kerülni a kisebb cégeket, akik olcsón kínálnak Paulownia fákat, mivel ezek általában magról szaporítható, invazív fák, a laboratóriumi biztonságos fák ára magasabb.

Ha igazán megbízható céget keresünk, célszerű olyat keresni, ami rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal, engedélyekkel (pl. a KPMG is hitelesít ilyen vállalatokat). Ezeket nyugodtan kérjük el, mutassa be a vállalat. Amilyen cégek rendelkeznek ezekkel biztosan meg fogják mutatni, ha viszont a cégnél nem akarják megmutatni, célszerübb inkább elkerülni őket.

Paulownia fákról, csak tájékozottan

A Paulownia fákkal kapcsolatban látható tehát, hogy érdemes körültekintően megvizsgálni, hogy mit hogy is hívnak, és amennyiben érdekel minket a dolog mindenképpen nézzünk utána azoknak is, akiktől vásárolni szeretnénk.

A paulownia vásárlás buktatóiról hasznos leírás például itt is olvasható.

Tags: