A Császárfa – Oxyfa faanyag tulajdonságok

A császárfa egyik remek tulajdonsága, hogy faanyaga kiváló minőségű, így számos területen hasznosítható. Mivel rendkívül gyorsan nő, ezért már 3 éves korától felhasználható a fa anyaga, azonban érdemes kivárni a 6. évet, ugyanis innentől nagyobb hozamot lehet elérni.

3 éves korában leginkább tűzifának és biomasszának szokták felhasználni. Ahhoz, hogy elérje a faipar számára legideálisabb minőséget és méretet, érdemes megvárni a 6. évet az ültetés után.

A fát különös odafigyeléssel kell gondozni, hogy minőség tekintetében 1. osztályú faanyagot lehessen belőle kinyerni. Az oldalhajtások eltávolítása és az egyenes törzs megtartása elengedhetetlen fontosságú a növekedés során. Sajnos, ha már az elején nem sikerül a fa számára az ideális körülményeket megteremteni, akkor a későbbiekben kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik a faipar számára hozzák létre ültetvényeiket.

Császárfa – Oxyfa megmunkálás

Faanyaga rendkívül könnyen megmunkálható, jó vízállóképességgel rendelkezik, hőszigetelés szempontjából is tökéletes, ezért szaunák is készülnek belőle. Másrészt pedig lakkozható, festhető és ragasztható is. Kiváló hangvezetési potenciáljának köszönhetően vonós és pengetős hangszereket is gyártanak belőle. Könnyű súlya miatt hajók és szörfdeszkák készítésére is alkalmas. Ennek okán rengeteg iparág felhasználja a fa anyagát. Bútorok előállításánál gyakorta alkalmazzák, de lap- és lemezipari termékek előállítására is ideális.

Ültetvény szerű telepítése hosszú távú hozamot biztosít Önnek, legyen szó fa eladásról vagy az anyag felhasználásáról.

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezeket a paramétereket odafigyeléssel lehet csak elérni. Nem szükséges természetesen az állandó gondozás, de a megfelelő pillanatokban jelen kell lenni a fák életében és a szükséges beavatkozásokat meg kell tenni.

A műkedvelők számára az otthoni kiskertekben is lehet nevelni saját felhasználásra fákat. Sokat készítenek belőle otthon egyedi hangszereket, sőt a legtöbb kisiparos nem is szabadul meg a saját ültetvényétől, hanem inkább magának tartja meg az alapanyagot.

A császárfa – Oxyfából készült bútorokat lentebb láthatja. A bútor alapanyag felhasználhatóságának csak a fantázia szabhat határt, hiszen keményfa tulajdonságokkal rendelkezik, azonban az átlagos keményfákhoz képest sokkal könnyebb és rugalmasabb, mely fontos bútor alapanyag szempont a feldolgozó ipar számára.

Császárfa szekrény

Császárfa lapok

császárfa szörf

Császárfa bútor

császárfa fiókos

 

 

 

Tags: